Annulatie Schaal Sels 2021 - Bingoal Cyling Cup
Annulatie Schaal Sels 2021 - De Beker van België

Hieronder vindt u het integrale persbericht over de schrapping van Schaal Sels 2021.

“Wij stellen vast dat in onze buurlanden het coronavirus opnieuw hard toeslaat en dat het aantal besmettingen exponentieel toeneemt. Gezien de grote onduidelijkheid die dit met zich meebrengt – ook voor de situatie in België – kunnen wij als organisatie de gezondheid en de veiligheid van onze medewerkers, wielrenners, ordediensten en bezoekers niet voor 100 procent garanderen. We opteren dan ook met pijn in het hart voor het schrappen van de 95ste editie van de Schaal Sels Merksem, de Stroboerenmarkt en de MerXem Classic, gepland op zondag 22 augustus. We hopen dat we iedereen in 2022 opnieuw een prachtige editie van de Schaal Sels kunnen bieden, met een volksfeest de Antwerpse semiklassieker waardig.

Het creëren van een volledig gecontroleerde en coronaveilige omgeving op de Bredabaan in het centrum van Merksem is in deze omstandigheden onmogelijk. Een vaccinatiepaspoort of een sneltest vragen aan toeschouwers die een wielerwedstrijd bijwonen is op organisatorisch vlak niet haalbaar, ook al omdat de finale van de Schaal Sels zich afspeelt op de grootste winkel-as van Merksem te midden van duizenden belangstellenden.

Het organiseren van wielerwedstrijden van het internationale niveau van Schaal Sels Merksem en MerXem Classic brengt veel verantwoordelijkheden met zich mee. Voor ons geldt dit des te meer omdat de organisatie volledig berust op vrijwilligers. Ook al waren de voorbereidingen voor de editie van dit jaar ver gevorderd en werden er al een boel kosten gemaakt, toch waren we genoodzaakt over te gaan tot een afgelasting, een moeilijke beslissing die dag op dag één maand voor de oorspronkelijk geplande datum wordt genomen.

In het kader van de huidige evolutie van de pandemie en de daarmee samenhangende onzekerheid over de toekomstige maatregelen die kunnen genomen worden door het Overlegcomité, kunnen wij niet inschatten wat de impact voor onze organisatie zal zijn.

Wij rekenen op uw begrip voor deze voor ons onaangename en moeilijke beslissing die we in deze onzekere pandemietijden hebben moeten nemen, maar we zijn ervan overtuigd dat we u in 2022 opnieuw een prachtige editie van de Schaal Sels kunnen bieden met een groot volksfeest zoals we dat reeds 100 jaar in Merksem kennen.

Bingoal Cycling Cup

De Schaal Sels had de zevende manche van de Bingoal Cycling Cup moeten worden. Het laatste deel van het drieluik GP Jef Scherens (15 augustus) en GP Marcel Kint (20 augustus) valt nu weg. Nick Nuyens van de Bingoal Cycling Cup heeft begrip.

“We leven jammer genoeg in onzekere tijden. Als een organisator eraan twijfelt of hij de veiligheid van de mensen die afzakken naar zijn evenement kan waarborgen heb ik er respect voor dat hij volledig kiest voor de veiligheid van toeschouwers, omwonenden en renners/ploegen. De Schaal Sels wordt na Halle-Ingooigem de tweede – en hopelijk de laatste – afmelding in de Bingoal Cycling Cup dit jaar. In afwachting van betere tijden blijven we de wielersport alvast volop ondersteunen.”

Antwerp Port Epic vindt wél plaats

De volgende wedstrijd in het rijtje van de Karakterkoersen is de Antwerp Port Epic. Vorig jaar werd bewezen dat die koers – een van de kroonjuwelen van de Bingoal Cycling Cup – coronaproof op poten kon worden gezet, dus blijft die wedstrijd wél op de kalender staan. “De Antwerp Port Epic speelt zich voor een flink stuk af in en rond de Antwerpse haven”, laat voorzitter Ben Simons weten. “Dat is sowieso dunbevolkt gebied, dus blijven de risico’s beperkt. Wat de Memorial Van Steenbergen en de Sluitingsprijs in Putte-Kapellen betreft is het nog te vroeg om een finale beslissing te nemen. Die wedstrijden trekken een massa belangstellenden aan, dus blijft het even afwachten hoe de algemene gezondheidstoestand in België evolueert vóór we daar een beslissing over kunnen nemen.”

Kernwoorden voor Annulatie Schaal Sels 2021