Antwerp Port Epic

Antwerpen

12 september 2021

Antwerp Port Epic - Bingoal Cyling Cup
Antwerp Port Epic - De Beker van België

Antwerp Port Epic

Sinds 2015 werden in het parcours van Schaal Sels onverharde wegen opgenomen, waardoor de wedstrijd zowel in binnen- als buitenland gevolgd werd. Deze toenemende internationale media-aandacht heeft ertoe geleid dat Schaal Sels in 2018 werd opgesplitst in Schaal Sels Merksem en Antwerp Port Epic. Op die manier staan een verdere internationale groei en het lokaal karakter in Merksem elkaar niet in de weg. Schaal Sels Merksem gaat terug naar de roots, met lokale ronden in en rond Merksem en aankomst op de Bredabaan. De Antwerp Port Epic neemt het concept met de onverharde wegen en de kasseikilometers door de Haven van Antwerpen en de Polder over, maar met een nieuwe start- en aankomstplaats.

De naam verwijst naar twee plaatsen die belangrijk zijn voor de wedstrijd: enerzijds de stad Antwerpen die sinds 2018 als start- en aankomstplaats fungeert; anderzijds de Haven van Antwerpen die een belangrijk deel uitmaakt van het parcours.

Het woord Epic verwijst zowel naar het verleden als het heden van de wedstrijd. Zo was Jacques-Charles Sels toen hij verongelukte bezig met de verkenning van een epische driedaagse etappewedstrijd tussen Milaan en Antwerpen in het kader van de Olympische Zomerspelen 1920. Niet alleen de afstand, maar ook de bergen en het gebrek aan asfaltwegen maakten van de geplande wedstrijd een epische koers met karakter.
In 2015 ging Schaal Sels terug naar de roots door onverharde wegen op te nemen in het parcours. Tel daarbij de ruwe kasseien en de soms hevige wind in de open velden door de Polder en dan zijn alle elementen opnieuw aanwezig voor een epische wedstrijd. Dat bleek ook tijdens de voorgaande edities. De Antwerp Port Epic zet dit bekend concept verder sinds 2018.

Om 14.30 u. zal op zondag 12 september 2021 de vierde Antwerp Port Epic vertrekken aan het Schengenplein op het Eilandje in Antwerpen, in de schaduw van het prestigieuze nieuwe Havenhuis. Onder het Havenhuis, op het Zaha Hadidplein, zullen net als de voorbije jaren de ploegbussen opgesteld worden. Na ruim 180 kilometer wedstrijd door de Haven langs imposante kranen en metershoge containers, door de winderige polders in het noorden van Antwerpen en over de onverharde stroken en kasseiwegen, zal de winnaar van de Antwerp Port Epic bekend zijn. Hij mag zijn armen de lucht in gooien op dezelfde plek als waar hij zo’n vier uur eerder vertrokken is, namelijk ter hoogte van het Schengenplein.

Sinds 2018 gaat Antwerp Port Epic dus door het leven als een UCI 1.1-wedstrijd begin september. Deze plaats op de kalender, samen met de onverharde stroken, zullen zorgen voor een spektakelrijke wedstrijd waarbij de wereldtoppers uit het veld strijd leveren tegen de toppers op de weg. De ambitie van de organisatie is om op termijn verder door te groeien naar een UCI ProSeries wedstrijd.

Afwachten voor publiek in 2021

Ook deze editie 2021 werken we samen met een gespecialiseerd COVID-team. We hechten enorm veel belang aan de gezondheid van renners, medewerkers en publiek, daarom hebben we ook dit jaar een aantal extra maatregelen genomen.

Info

 • Datum: zondag 12 september 2021
 • Start: Schengenplein Antwerpen om 14u30
 • Aankomst: Schengenplein Antwerpen om 18u45
 • Afstand: 183km
 • Niveau: 1.1
 • Editie: 4
 • Media: live op Sporza, Eurosport
 • Hashtag wedstrijd: #APE21
 • Hashtag Bingoal Cycling Cup: #BCC21

Downloads

Organisatie

Erelijst

 • 2021: Mathieu Van der Poel (Alpecin-Fenix)
 • 2020: Gianni Vermeersch (Alpecin-Fenix)
 • 2019: Aimé De Gendt (Intermarché – Wanty Gobert)
 • 2018: Guillaume Van Keirsbulck (Intermarché – Wanty Gobert)

HIER vind je het fotoalbum van 2020.

Lees HIER het verslag van 2020.